Macrovision - dekóder
 
Mostanában már minden videokazettát, amit kölcsonzõkbõl lehet kivenni, vagyis a "gyári" kazettákat, ellátják a videósok rémével :-), a macrovision-jellel. Ez az újabb videóknál lehetetlenné teszi a másolást, a videók szinkron-részét kutyulja meg. Azt hiszem, hogy a videókba kötelezõen van olyan IC építve, ami érzékeny erre a zavarójelre. Ez a dekóder arra hivatott, hogy eltüntesse a zavarójelet, és így lehetõvé teszi a kódolt filmek felvételát is. Ez a cikktejles egészében az Elektor c. német újságban jelent meg, 1988/9 szám. Emiatt nem tudok rendes fordítást adni, a német tudásom nem valami sok... De talán a lényeg megvan.

Elõször is nézzük meg, hogy mi a zavarás lényege. Szóval, az egész annyiból áll, hogy a függõleges szinkronjel után, a feketeszint idején nagyszintû tüskéket tesznek a videojelre. Ettõl aztán az erre érzékeny videóknak szétesik a szinkronozása, aminek az eredménye az élvezhetetlen, színtelen kép...
Itt van egy kép, hogy tul. képpen mirõl is van szó:

Ez itt a dekóder blokkvázlata:

A dekódolás lényege az, hogy a függ. szinkronjel után beindul az egyik monostabil, aminek az ideje 300 us, ezután pedig a másik billen be, és ennek a 600 us-a alatt az egyik analóg kapcsoló lekapcsolja az eredeti videojelet, és a másik egy külön elõállított feketeszint-jelet küld a kimenetre. Nem pontos a monoflopok ideje, ezért elõfordulhatnak szinhibák a kép felsõ részén.
 
Ez a megépített dekóder kinézete, a V. és a H-SYNC ledek a hozzájuk tartozó szinkronjel hatására villognak. (nem nagyon látszik...) A " protected " 
feliratú LED akkor villog, ha védett videojelet kap a készülék. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ennyi elég volt a dumából, most jöjjön a lényeg, vagyis a kapcsirajz, meg a NYÁK-rajz...
Ha 1:1 ben kinyomtatod, akkor pontosan méretarányos rajzot kapsz... Azért 121k a kép. :-)

És ez is azért 180k, hogy 1:1 ben kinyomtathasd. :-)


 
 
Ez pedig az alkatrészlista, most, 98.08.03-án kb. 1500 Ft-ba kerül az egész... Ja, + még a táp, a doboz, meg a hûtõfül a 7805-nek.Meg ilyesmik... :-) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Vissza